Kultur

Oavsett om du är besökare eller invånare i Västerås så finns det alla möjligheter att ta del av kultur på olika sätt. Allt från små lokala studieförbund till stora, nationella aktörer. I staden finns estetiska utbildningar inom band annat bild, musik, dans och teater för barn och unga vuxna, vilket lägger en bra grund till utbudet av kultur i staden.

Var finns kulturen?

Teater

Teater ser man bäst lokalt, på Västmanlandsteater på Slottsgatan 11 i Västerås. Där genomförs runt 250 föreställningar varje år, så det är stor sannolikhet att en pjäs spelas när just du är på besök i staden. Flera av dessa föreställningar är till för barn och unga vuxna, och kan vara intressant för dig som är något yngre.

Kulturskolan i Västerås har en utbildning för tonåringar som vill satsa på en karriär inom teateryrket. Många av de som går på kulturskolan kombinerar studierna med andra studier på Carlforsska gymnasiet. Eleverna har flera föreställningar varje läsår då vänner, familj, bekanta och obekanta är välkomna att komma och titta. Det betyder alltså att du som njuter av att uppleva teater på riktigt har en chans att göra det även här.

Musik

Västerås kulturskola har också en utbildning inom musik för ungdomar som vill arbeta inom det området senare i livet, eller bara har ett brinnande intresse. Här kan du som åskådare se bland annat konserter med band, körsång och solosång flera gånger per läsår. Även Carlforsska gymnasiet erbjuder uppträdanden inom området.

Det kommer också många nationella och internationella konserter till staden. Allt som oftast är dessa i Konserthuset och det finns evenemang av många olika slag. För att se dessa så gå in på http://www.vasteras.se. Där kan du söka på olika evenemang och se vad som erbjuds.

Museum

Ett speciellt och lokalt museum som är värt ett besök är Vallby Friluftsmuseum. Där har historian från hur människor levde runt om i länet bevarats och återskapats. Besökare får uppleva hur det var att leva för 500 till 1000 år sedan i Västerås med omnejd.

Västerås flygmuseum är ett måste för den flygintresserade. Här finns massor av flygplan och andra tekniska detaljer och delar från förr. Dessutom finns sex moderna simulatorer för den som själv vill uppleva hur det känns bakom rattarna på ett riktigt plan. Många veteranplan som finns där är i såpass gott skick att de går att flyga med än idag.

Västerås flygmuseum

Ett självklart turistmål att ha med här är Västerås konstmuseum. Här finns konst från all världens hörn, men majoriteten är från Norden och en viss tyngd finns självklart på lokala konstnärer. Det ställs ut föremål av många olika slag, allt från måleri, smycken, keramik och live-utställningar.

Som sista museum att nämnas här är Frösåkers Brygga. Det är unikt för staden i och med att besökarna får uppleva historian och bli en del av den. Besökare får uppleva hur livet var i fornnorden genom att baka bröd, tillverka rep och verktyg med flintasten och så jord. Det finns också runt 15 vikingaskäpp att beskåda och ta sig in i. Det lilla fina kaféet erbjuder hembakat fika och smörgåsar för den som blir sugen.

Slott

Runt om Västerås finns mängder av mindre slott och kyrkor som inte sällan funnits där sedan medeltiden. Ett av dessa är Engsö slott som kan spåras så långt bak som till 1100-talet. Slottet har under århundradena självklart bytt formation och utseende, men har sedan mitten av 1700-talet sett ut som på bilden nedanför.

Foto: Jan Gustafsson

Det var greven Carl Fredrik Piper som huserade där med sin familj och personal. Idag finns en restaurang i slottet och delar av det är öppet för allmänheten att besöka under sommaren. Under årets andra delar får man boka besökstid och Engsö är populärt resemål för företagskickoff, bröllop, konferenser, middagar och skolutflykter.

Tidö slott

Ett yngre slott som lät byggas av Axel Oxenstierna tidigt 1600-tal och idag är bland annat leksaksmuseum. Det är väldigt välbevarat och räknas som ett av de bäst bevara slotten i hela Sverige. Stilen är med inspiration från renässansen och slottet ägdes av familjen oxenstierna i över två hundra år, innan det förlorades ur familjens ägo.

Tidö slott utanför västerås

Foto: trippa.se

Västerås domkyrka

En av stadens mest omtyckta och kända byggnader är domkyrkan som härstammar från tidigt 1200-tal. Faktum är att kyrkan fått internationell uppmärksamhet och betraktas som en världsattraktion med tre stjärnor i Guide Michelin. Gammalt blandas med nytt när moderna föremål ställs ut bredvid skatter från århundraden bak i tiden. På slutet av 1950-talet gjordes en gedigen restaurering och en del en del nya detaljer infördes. Flera framstående svenskar finns begravda häromkring, varav 163st gravstenar finns kvar i kyrkan. Bland annat Erik den 16 har begravts här.